Proces naboru operatorów regionalnych w konkursie skierowanym do sektora HoReCa (hotelarskiego oraz gastronomicznego), turystyki i kultury, przeprowadzony przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP), został zakończony. Projekt jest realizowany w ramach inwestycji A1.2.1 Inwestycje dla przedsiębiorstw w produkty, usługi i kompetencje pracowników oraz kadry związane z dywersyfikacją Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO).
Głównym celem KPO jest zwiększenie odporności MŚP w sektorach najbardziej dotkniętych pandemią COVID-19 w Polsce, takich jak HoReCa, turystyka i kultura. Wsparcie zostanie udzielane MŚP w celu unowocześnienia lub dywersyfikacji ich działalności w tych sektorach. Ostatecznym rezultatem ma być stworzenie warunków do budowania odporności na wypadek kolejnych kryzysów oraz rozwój przedsiębiorczości wśród polskich firm z sektora hotelarskiego, gastronomicznego, cateringowego, turystycznego lub kulturalnego.
Środki z dotacji będzie można przeznaczyć m.in. na: roboty budowalne, budowę nowych linii produkcyjnych, zakup maszyn i urządzeń, niezbędnych do wprowadzenia nowych produktów/usług, inwestycje związane z zieloną transformacją, działania związane z wykorzystaniem technologii cyfrowych czy podnoszenie kwalifikacji. Należy podkreślić, że VAT nie jest kosztem kwalifikowalnym.
O dotację mogą ubiegać się mikro, małe, średnie przedsiębiorstwa, które:
• odnotowały spadek obrotów w latach 2020 lub 2021, w wysokości minimum 20%, liczonych rok do roku,
• prowadzą działalność w sektorach: hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka lub kultura w ramach następujących kodów PKD: 55.10.Z; 55.20.Z 55.30.Z; 56.10.B; 56.21.Z; 56.29.Z; 56.30.Z; 59.14.Z; 77.21.Z; 77.34.Z; 77.35.Z; 79.11.A; 79.11.B; 79.12.Z; 79.90.A; 79.90.B; 79.90.C; 82.30.Z; 85.51.Z; 91.02.Z; 91.03.Z; 91.04.Z; 96.04.Z
• posiadają wolny limit pomocy de minimis.
Na dzień złożenia wniosku Wnioskodawca powinien prowadzić działalność gospodarczą w województwie, w którym zgłasza lokalizację przedsięwzięcia MŚP. Prowadzenie działalności w województwie musi zostać potwierdzone wpisem do odpowiedniego rejestru.
Maksymalna wartość kosztów kwalifikowalnych - 600 tys. zł
Maksymalna dotacja - 540 tys. zł
Poziom dofinansowania - do 90%
W zależności od województwa, dotacji dla branży HoReCa udzielają:
- Polska Fundacja Przedsiębiorczości (województwa: kujawsko-pomorskie, pomorskie i zachodniopomorskie)
- Towarzystwo Inwestycji Społeczno-Ekonomicznych S.A. (województwa: mazowieckie, podlaskie, warmińsko-mazurskie)
- Małopolska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A. (województwa: lubelskie, małopolskie, podkarpackie, świętokrzyskie)
- Fundusz Górnośląski Spółka Akcyjna (województwa: łódzkie, opolskie, śląskie)
- Fundacja Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości (województwa: dolnośląskie, lubuskie, wielkopolskie)
W pierwszym kwartale 2024 roku PARP poda szczegóły dotyczące warunków wsparcia MŚP przez operatorów działających w imieniu agencji.
Zachęcamy do śledzenia naszej strony internetowej!
Firma Grantus Sp. z o.o. oferuje klientom wsparcie w zakresie przygotowania i złożenia wniosku. Zapraszamy wszystkich zainteresowanych do kontaktu.